Lichaamsbeeld samen positief beleven.

In vele families worstelt men met het ‘lichaamsbeeld’.

Wat is een lichaamsbeeld?

Een lichaamsbeeld is hoe iemand zich mentaal gaat waarnemen. Vele factoren dragen hiertoe bij hoe mensen zichzelf zien.

Ouders spelen hier een belangrijke rol. De zorgen rond lichamelijke ontevredenheid komt in iedere levensfase voor, daarom kan dit een grote invloed hebben bij de opgroeiende kinderen.

Veelal denkt men dat het enkel voorkomt bij pubers en volwassenen die problemen hebben met hun lichaamsbeeld. Uit een Europees onderzoek blijkt dat een deel van de kinderen rond de leeftijd van 3jaar reeds lichaamsbeeld problemen vertonen. Bij een deel van de kinderen tussen de 3-5j blijkt niet tevreden te zijn met bepaalde aspecten van hun lichaam. Een groot percentage van de kinderen rond de leeftijd van 10 jaar is bang om dik te worden en een deel ervan gaan reeds diëten. Bij de jongvolwassen zowel bij jongens als meisjes proberen om een ongezonde manier hun gewicht onder controle te houden.

intensu | Wat Is Een Lichaamsbeeld | Stephanie Kerkove

https://intensu.be/wat-is-een-eetstoornis/Lees ook: Wat is een eetstoornis?

Welke invloeden kunnen er in meespelen?

De invloeden die op het lichaamsbeeld inwerken van een persoon kan o.a. komen door;

 • Sociale media
 • Pesten
 • Pubertijd
 • Sport
 • Opmerking door anderen…

Hoe kan je zien of je kind problemen vertoont rond hun lichaamsbeeld?

 • Meer tijd doorbrengen voor de spiegel.
 • Zich schuldig voelen omdat ze eten.
 • Slecht over zichzelf praten…

De kinderen worden vaak aardig gevonden door hun leeftijdsgenoten. Die gedachten komen vaak voort uit hun ouders of andere volwassenen. Vaak pikken de kinderen de taal op van hun ouders hoe zij zelf over hun eten, lichaamsbeweging of over zichzelf praten.

Hoe kijk jij naar jezelf als ouder?

Let erop hoe jij naar jezelf kijkt, wees hier echter zelf mild in. o.a;

 • Die outfit staat me echt niet goed.
 • Voedsel als goed en slecht bestempelen.
 • Weer eens hoog tijd om te gaan diëten.
 • Opmerkingen over andere lichamen maken.
 • Het lievelings gerecht van je kind niet meer klaarmaken omdat het voor jou ongezond lijkt.
 • Teveel op de weegschaal staan.
 • Teveel in de spiegel kijken.
 • Negatieve opmerkingen maken over je eigen lichaam….

Als ouder kan je hier een verschil in maken hoe je met je kind praat. Als kinderen steeds het negatieve horen bij hun ouders of de omgeving, dan denken ze dat ze die regels ook op hen van toepassing is en vormen dan die negatieve mening over zichzelf. En gaan ook vaak dat gedrag nabootsen.

Als ouder of volwassene kan jij hier het verschil maken hoe jij met je kind praat.

Als volwassen kan jij hierop oefenen door hier bewust in te zijn. Laat zien dat je kind zich op hun gemak mag voelen en hun lichaam mag accepteren. Wanneer je zelf als volwassene je lichaam omarmt en je kind laat weten dat we in allerlei soorten en maten als mens bestaan en allemaal even goed zijn als persoon!

Hoe kan jij een positief rol model zijn?

Breng samen tijd door

Breng samen tijd door met je kind, ook al zit hij liever als puber bij de vrienden… Samen tijd doorbrengen laat zien dat je je kind waardeert en dat je geen belang hecht aan hoe je kind eruit ziet maar dat je vooral om hen geeft om wie ze zijn.

Maak geen opmerkingen

Maak geen opmerkingen over de porties en voedsel keuzes. Als ouder laat je je kind niet schuldig voelen over hun eten. Kan zeer schadelijk zijn voor hun lichaamsbeeld en het welzijn van je kind als het opgroeit met overtuigingen dat voedingsmiddelen moeten verdient worden of dat bepaalde mensen zich maar enkel mogen houden aan bepaalde voeding.

Focus op de ziel van je kind.

Focus op de ziel van je kind. Waardeer je kind op wat het bereikt op allerlei vlakken hetzij op school, sport, thuis,… hoe klein of groot die ook mogen zijn, kijk naar hun aardig karakter en hoe uniek ze wel zijn. Kijk naar hun ogen, de ogen zijn de spiegels van hun ziel, ogen vertellen je veel. Ogen die schitteren daar wordt als ouder gelukkig van en ogen die doffe doelloze blik hebben dan weet je als ouder dat je best wat dieper gaat kijken wat er aan de hand is met je kind. Laat je kind weten dat je er voor hen bent, dat je hen waardeert ongeacht hoe ze eruit zien.

Een positief lichaamsbeeld draagt bij tot meer zelfvertrouwen waardoor je kind meer zelf durft te proberen en krijgen hierdoor een beter gevoel van eigenwaarde.

Echter een negatief lichaamsbeeld resulteert in weinig zelfvertrouwen wat kan leiden tot psychische stoornissen zoals : depressie, eetstoornis. Waak worstelen de ouders zelf met een slecht lichaamsbeeld en hebben ze die overtuigingen onbedoeld doorgegeven aan hun kind. Als volwassene beïnvloeden we onbewust de gedachten en beslissingen van de kinderen, daarom is het heel belangrijk om de sterk punten en kwaliteiten van je kind te erkennen ongeacht hun uiterlijk en er alles voor overhebben om een zelfzeker kind op te voeden.

Tips om een goede relatie met je kind op te bouwen!

 • Vaar mee in de behoeften van je kind;
  • In een bepaalde fase van het leven van je kind zal je kind je hulp nodig hebben. In een andere levensfase heeft je kind echter je vertrouwen nodig dat je kind het alleen kan. In deze fase zal je met loslaten geconfronteerd worden wat beangstigend kan overkomen, laat je niet door je angst overweldigen door de controle alsnog te willen behouden. Dit is voor beiden niet bevorderlijk niet voor je eigen mentale gezondheid en zeker niet voor het zelfvertrouwen van je kind.
 • Hecht belang aan dingen samen doen binnen je gezin. Dit leidt tot verbinding, dit laat zien dat je erbij hoort en waardevol bent
 • Als je als ouder onzeker bent of frustraties of vragen hebt over onbekende situaties met je kind. Praat erover met je partner of een vriend(in). Je kind hoeft niet mee de denken in je onzekerheid dat je kind ten volle zijn uitgaansleven ontdekt in al zijn facetten…
 • Zorg voor een goede relatie met je partner. Jullie verbondenheid is noodzakelijk om elkaar op te vangen als het even niet meezit met de kinderen. Als er zich conflicten ontstaan omwille van de kinderen, projecteer jullie frustratie niet op elkaar. Ga bij elkaar op zoek naar de behoefte die achter die ruzie zit. Werk aan je communicatie, ga in verbinding en zoek naar de behoefte. De onderliggende behoefte vinden in een conflict leidt tot een uiteindelijke verzoening.
 • Werk aan jezelf, blijf iedere dag groeien als persoon. Groei innerlijk mee met je kinderen, dit leidt tot een bewuster leven. Leer van je kind. Durf ook toe te geven dat je fout was. Ga op zoek… je kind is vaak een spiegel. Kinderen hebben leidt tot een mooie levensreis voor jezelf. Ook de moeilijke periodes met je kinderen leiden je tot een sterkere versie van jezelf. Wees open minded…. Je kan veel aan als ouder, jij bezorgd je kind de ‘potgrond’ waarin jij ze de kans geeft om erin te groeien en bloeien.

Hoe denk ik over lichaamsbeeld?

Leer voelen…. tot diep van binnen in dat mooie lichaam van jou.

We zijn één met de natuur… dit vergeten we te vaak. We leven teveel van buitenuit. Ga op zoek om van binnen naar buiten te leven.  Vertrouw op je honger gevoel, stel je er voor open, vertrouw op je natuur… we zitten zo prachtig in elkaar. Je lichaam weet wel, welk gezond punt het wil bereiken om je goed te laten voelen .

Vergelijk je niet met anderen want de natuur heeft voor iedereen een andere verpakking voorzien. Jij bent je unieke jij!  Dans op het ritme van je lichaam, eet als je lichaam erom vraagt, beweeg door het leven op een manier waar alleen jij gelukkig van wordt.

Als je in de spiegel kijkt… kijk dan heel diep in jou ogen… in die ogen daar zit jij! De ogen zijn de spiegels van je ziel. Omarm je eigen lieve warme mooie persoon die jij echt bent.

Nood om de echte jij te vinden, opnieuw te leren voelen met je lichaam om te weten wat je wil en wat helemaal bij jou past?

Maak gerust een kennis met mij.

Stephanie Kerkove

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Voor een coaching traject op maat of een korte kennismaking

intensU | Eetstoornis Coaching | Stephanie Kerkove

De keuze voor begeleiding door middel van een individueel of gezinstraject is de keuze voor genezing.

Ik geloof in 100% herstel van jullie geliefde mits we samen de juiste aanpak weten te vinden.

Een aanpak op maat van éénieder.