Hoe lang duurt een eetstoornis?

Dit is een antwoord die ik zelf ook zocht en waar ze in mijn omgeving ook steeds naar

vroegen. Helaas… ik weet tot op heden ook het antwoord niet, het is voor ieder die met een eetstoornis te maken heeft, een heel persoonlijk proces en daar krijg je als betrokkene met geduld te maken.

En of je het nu wilt of niet, hier kan je als dichte betrokkene wat weerstand voelen, helaas …. geduld zal je wel kweken als je de onvoorwaardelijke liefde hebt, voor je geliefde met de eetstoornis.

Geduldig ben je als je in moeilijke omstandigheden de kalmte blijft bewaren en als je in staat bent te leven met onvoldane verlangens en onvervulde wensen. Dit betekend ook als men een negatieve situatie ervaart, zoals zolang moeten wachten op iets, zonder kwaad te worden en doorgaans kalm en voor rede vatbaar blijven. Het verschilt van persoon tot persoon en van de situatie waarin men verkeerd hoe lang iemand geduldig kan blijven.

Maar eet dan toch gewoon!

Vanaf het moment dat we de diagnose kregen de eetstoornis ‘anorexia nervosa’ was één van mijn eerste vragen; hoe lang duurt dit? Zoals ik altijd vroeg aan de huisarts als ik met een kwaaltje zat. Dit is toch een normale vraag?

Toen was ik nog geheel onwetende over de mentale ziekte ‘anorexia nervosa’. Over alle mentale ziektes was ik zo goed als een leek. Ik wist dan ook totaal niet wat ons overkwam. Ik had er al van gehoord, maar dat was een ver van mijn bed show. Vooral dat dit mij niet zou overkomen met mijn kinderen. Zij hebben een mooie kindertijd kunnen beleven, daar deden wij alles voor.

Ik dacht dat een eetstoornis kwam door zware trauma’s in het leven van de persoon in kwestie. Nu weet ik dat trauma’s hoe klein of hoe groot, heel persoonlijk zijn. Er hoeft maar één trigger teveel te zijn van iets of iemand en dit kan overslaan tot een mentale ziekte zoals een eetstoornis.

In het begin was de eetstoornis ‘ anorexia nervosa’ voor mij zoiets van wat velen denken …. ‘ maar eet dan gewoon’! Maar helaas zo werkt het niet en dit was een hele onmacht voor mij, mijn oerinstinct om te voeden werd aangetast, het werkte niet meer..

Een van mijn eerste vragen die ik stelde aan de psycholoog, was hoelang duurt zo een eetstoornis …. die zei , je mag rekenen op 7 jaar’… mijn mond viel open en kon mijn oren haast niet geloven ….7 jaar… toen kwam het bij mij binnen, dit wordt een heel langzaam proces.

Dagboek | Hoe Lang Duurt Een Eetstoornis | Stephanie Kerkove

Op zoek naar antwoorden

Ik ging opzoek naar andere antwoorden, ik wilde dat de ziekte minderlang duurde en zocht naar antwoorden. En ik vond deze onderzochte feiten terug:

 • De duur van een eetstoornis varieert van persoon tot persoon. Uit resultaten van gespecialiseerde centra blijkt dat een eetstoornis gemiddeld zes tot twaalf jaar kan aanhouden.
 • Als een eetstoornis zich ontwikkeld in de pubertijd dan kan het zijn dat de meeste nog steeds problemen hebben in hun jongvolwassen leven.
 • Ook zijn er mensen die binnen het jaar herstellen terwijl anderen een langdurig ernstig ziekte verloop kennen. Hoewel de ziekte in de loop van de tijd vaak gecompliceerder wordt, blijft een genezing altijd mogelijk ongeacht de duur van de ziekte.
 • Ik kan je alleen maar succes in geduld en veel hoop meegeven.

‘ Geen enkele patiënt mag ziek blijven en geen enkele patiënt mag sterven. De arts ( verzorger) mag nooit opgeven en nooit zijn geduld verliezen… er zullen zich talrijke momenten voordoen dat men zich aan een patiënt zal ergeren. (Venables,1930)’

Geduldig zijn

Je kan er voor jezelf bij stilstaan wat dit met je doet om geduldig te zijn in deze vooruitstrevende maatschappij. Niet altijd even gemakkelijk en toch de coronatijd heeft ons massaal de les in geduld gegeven of we dit nu wilden of niet. Ook kunnen we van de natuur leren om om te gaan met geduld, de natuur is daar een kei in! Die heeft daar geen moeite mee.

Zie het als een boom die kaal staat in de winter. Deze voelt koud en kil aan tegenover een boom in de zomer. En toch…is die kale boom niet koud en kil. Aan de buitenkant ziet het er wel zo uit maar daar binnenin gebeurt van alles om er weer te staan in de zomer.

Dit is ook een belangrijke manier hoe we met geduld kunnen omgaan. Ofwel kan je kiezen om te blijven jammeren en sjacheren dat het herstelproces van je geliefde niet opgang komt of je kan zoeken naar mogelijkheden om hun bij te staan.

Hoelang duurt een eetstoornis? – Wat zijn mogelijkheden?

 • Leer van het herstelproces, vertrouw op je gevoel, elke fout is waardevol dit kan helpen bij het stimuleren van positieve veranderingen en inspanningen. We maken allemaal fouten waar we kunnen van leren en dan doen we het de volgende keer beter.
  Bv; Achter de rug een extra klontje boter bij de puree mengen opdat ze/hij toch wat extra energie zou binnen hebben. Geen goed idee om iets stiekem te doen dit helpt hun niet! Hier leer je uit dat stiekem gedoe niet oké is, want dit zou je zelf ook niet willen en dit hou je persoonlijk ook niet vol! Die attitude werkt ook niet positief. Eerlijkheid is het begin van alle wijsheid.
 • Hou een dagboek bij, dit kan een goeie manier zijn om gebeurtenissen, gedachten, gevoelens en reacties vast te leggen, kan nuttig zijn om de vooruitgang te zien die er al geboekt is.
 • Complimenteer iedere vooruitgang in de eetstoornis toe, hoe groot of klein.
  Bv; ik maakte gebruik van post-its met leuke complimentjes erop en die ging ik dan aan haar bed of op haar bureau of in haar boterhammen doos of aan de ontbijt tafel, wees creatief!
 • Een rustige en consequente aanpak levert langzaam een positief resultaat op. Niet van de ene dag op de andere.
  Bv; Wij hadden de afspraak gemaakt dat ik kook en zij ( de eetstoornis) kreeg geen inspraak meer. Wees hier consequent in, trek duidelijk je grens!
 • Jezelf blijven verzorgen is ook heel belangrijk, zodanig dat je er zelf niet aan onderdoor gaat. Dit kan de weg nog langer maken! Als verzorger heb jij ook nog recht op je eigen leven, laat dit zien aan je geliefde met de eetstoornis.
  Bv; Zo had ik net een nieuwe hobby ‘ salsa dans’ ondernomen en ik heb dit door de te grote impact van de eetstoornis toen opgezegd. Echt niet doen, ondertussen ben ik terug aan de slag met mijn salsa dansles. Dit brengt mij terug in verbinding met mezelf en ik krijg er energie van, om er nadien terug te staan!
 • Durf in je eigen boezem te kijken wat die eetstoornis je komt vertellen en ga ermee aan de slag.
  Bv; Wat het mij kwam vertellen is dat ons gezin nood had aan innige diepgaande verbinding met elkaar. Aan de communicatie mocht gesleuteld worden en omgaan met conflicten was ook niet mijn sterkste punt. Gevoelens beter bespreekbaar maken. Onze geliefde met de eetstoornis heeft ons dichter bij elkaar gebracht als mens en gezin. Het is dan ook mooi om deze blinde vlek te aanvaarden en er aan te werken.

Stephanie Kerkove

bron : Samen de eetstoornis aanpakken.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Voor een coaching traject op maat of een korte kennismaking

intensU | Eetstoornis Coaching | Stephanie Kerkove

De keuze voor begeleiding door middel van een individueel of gezinstraject is de keuze voor genezing.

Ik geloof in 100% herstel van jullie geliefde mits we samen de juiste aanpak weten te vinden.

Een aanpak op maat van éénieder.